Slik velger du hodelykter
Om du skal sette opp teltet ditt på kvelden, jogge i morgentimene, eller du bare skal opp på loftet og lete etter noe, så kan ingenting slå de praktiske egenskapene til en god hodelykt. Hodelykter bruker i dag nesten utelukkende LED- pærer som deres lyskilde. Nettopp fordi LED- lys er energieffektive, slitesterke og lengstlevende.
Men, hva skiller de ulike hodelykten fra hverandre? Og hva trenger du å vite før du velger hvilken du skal kjøpe? Vi har laget en liten guide med de viktigste tingene du bør tenke på før du kjøper en hodelykt.
Flood (eller Wide): er spesielt praktisk for generelle oppgaver tilknyttet camping, reparasjonsarbeid og lesing. «Flood»- lykter skinner helt ordinært og kaster ikke lyset over lange avstander.
Spot (eller Focused eller Narrow): dette er stram strømning av lys som best fungerer på lange avstander. I de fleste tilfeller vil dette være et godt valg om du skal gå på skogsstier i mørket.
Lumen er en måleenhet som måler den totale kvantiteten av lys i alle retninger fra en lyskilde. Som regel vil en lykt med mye lumen konsumere energi fortere enn en lykt med mindre lumen.
Som regel betyr dette at jo høyere antall lumen du har, jo lysere blir lykten, men ikke alltid. Det er også avgjørende hvordan produsenten fokuserer og sender lyset, ergo, hvordan de bruker den mengden lumen som er tilgjengelig.
En hodelykts hovedoppgave er å kanalisere lys på et bestemt område. Hodelykter blir testet for å finne ut hvor langt de kan projisere (brukbart)lys. Altså, lumen forteller deg hvor kraftig lykten lyser ved kilden, mens hodelykt-avstanden forteller deg hvor langt lyset kan reise (og fortsatt brukes).
Produsentene av hodelykter kalkulerer levetid som perioden det tar før hodelykten ikke lenger kan produsere lys som kan brukes av forbrukeren.
De fleste hodelykter, med batterier inkludert, veier nokså lite, og er nokså små i størrelsen. Du vil nok ikke merke store forskjeller i hverken vekt eller størrelse inntil du begynner å se på de kraftigste og dyreste modellene. Noen modeller har også forskjellige stropper og eksterne batterier som tillegger vekt. Disse hodelyktene er ofte designet for spesifikke aktiviteter, som f.eks. klatring eller kajakk, og ikke til generelle friluftsaktiviteter.
De fleste hodelykter kan tilpasses minimum på to ulike måter, på sterkt og svakt lys. Dyrere modeller kan ha tre og flere ulike funksjoner.
Strobe (eller Flash)-modus er blinkende lys, ofte brukt i nødssituasjoner. Noen modeller tilbyr også et valg mellom ulike hurtigheter i en slik modus.
Low er standard modus som brukes for de fleste oppgaver rundt teltplassen, eller om du går langs med en flat og enkel sti på kvelden.
High (eller Max) er et godt alternativ for situasjoner når du ønsker eller trenger mer lys
Boost (eller Zoom) er kun tilgjengelige på noen modeller. Denne modusen gir deg en ekstra intens lysstyrke i en kort periode, kanskje opptil 20 sekunder. Dette kan være deilig å ha hvis du blir veldig nysgjerrig på hva som lager lyder i buskene rundt leirplassen, eller du ikke greier å få oversikt i teltet ditt. Allikevel er det viktig å ha i bakhodet at denne modusen trekker mye energi fra batteriene til hodelykten.
Hodelykter er som regel produsert slik at de gir deg like sterk styrke helt til batteriene er tomme og hodelykten skrur seg av. Dette er svært populært blant forbrukerne, siden andre elektroniske produkter er laget slik at lyset sakte, men sikkert, dimmes mens batteriet får mindre og mindre krefter.
Nedsiden av dette er åpenbart at hodelykten plutselig skrur seg av i det batteriet går tomt. Det kan føre til at du må lete rundt i mørket etter nye batterier. Av denne grunn, har man på noen modeller bygget inn en funksjon som gjør at hodelykten sakte skrur seg av de siste minuttene av batterienes levetid.